Salı, Mart 14, 2006

st patrick's day 2006
Uzun geçen bir haftadan sonra tekrar aranızdayım. Aslında hep buralardayım, ama akşamları eve geldiğimde bilgisayar başına oturacak zaman bulamıyorum. Eşim iyileşti, ben hasta oldum. Bir de haftasonu komple çalışmak zorunda olunca hala iyileşemedim.

Bu aralar fırsat buldukça kitap okuyorum. İhsan Oktay Anar'ın Amat'ını ve Üstün Dökmen'in Ladesçi'sini yeni bitirdim. Üstün Dökmen bu yeni kitabında bizler için çok güzel bir roman yazmış. Her seviyeden okuyucuya hitap edebilmek için sade bir dille yaşamın kerteriz defterini anlatmış. Kerteriz defterinin ne olduğunu merak mı ettiniz, o zaman en kısa zamanda okumanızı öneririm.

Gelelim Amat'la ilgili düşüncelerime. İhsan Oktay Anar'la yıllar önce Puslu Kıtalar Atlası adlı kitabıyla tanışmıştım. Yazarını tanımıyordum, herhangi bir yerde kitapla ilgili bir yorum, yazı okumamıştım. Ama arka kapaktaki tanıtım yazısını okur okumaz kitabı alıp hemen okudum ve kitap muhteşemdi.

Yeniçeriler kapıyı zorlarken Uzun İhsan Efendi hala malum konuyu düşünüyor, fakat işin içinden bir türlü çıkamıyordu..."Rendekar doğru mu söylüyor? Düşünüyorum, öyleyse varım. Oldukça makul. Fakat bundan tam tersi bir sonuç, varolmadığım, bir düş olduğum sonucu da çıkar: Düşünen bir adamı düşünüyorum. Düşündüğümü bildiğim için, ben varım. Düşündüğünü bildiğim için, düşlediğim bu adamın da varolduğunu biliyorum. Böylece o da benim kadar gerçek oluyor. Bundan sonrası çok daha hüzünlü bir sonuca varıyor. Düşündüğünü düşündüğüm bu adamın beni düşlediğini düşlüyorum. Öylese gerçek olan biri beni düşlüyor. O gerçek, ben ise bir düş oluyorum."
Kapı kırıldığında Uzun İhsan Efendi kitabı kapandı. az sonra başına geleceklere aldırmadan kafasından şunları geçirdi:"Dünya bir düştür. Evet, dünya..Ah! Evet, dünya bir masaldır."

Yazarın diğer kitaplarını da okudum, ama bence en iyi kitabı hala bu kitap. Amat da çok değişikti, ama kitabın içinde çok fazla denizcilik terimi geçtiği okurken pek zevk alamadım.

Linux işletim sisteminin yaratıcısı Linus Torvalds, linux macerasını akıcı bir dille Yalnızca Eğlenmek İçin adlı kitabında anlatmış. Kitapta çok fazla bilgisayar terimi geçmiyor, gözünüz kormasın :)

3 yorum:

Adsız dedi ki...

Geçmiş olsun, hoş geldin, umarım şimdi iyisindir hangisinden başlayacağımı şaşırdım :) Tabi önce sağlık. Dilerim bir an önce sağlığınıza kavuşursun.
***
Üstün Dökmen in kitaplarını çok seviyorum. Anlatımı sade. Herkesin okumasını tavsiye ediyorum.
Sevgiler,

Adsız dedi ki...

Merhaba. Kendimi tutamadım yazdım.Ben kitapları da okuyanları da çok severim.Günümüzde okumanın değeri yeteri kadar bilinmiyor.Bu değeri bilenlerle de her zaman karşılaşılmıyor.
Geçmiş olsun ve sevgiyle kalın diyorum.

Nilüfer dedi ki...

Puslu Kıtalar Atlas'ı adlı kitabı okumuştum.İlk sayfalarında oldukça sıkılmıştım ama diğer bölümlerinde oldukça zevk aldım.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...