Çarşamba, Ocak 18, 2006

Ayva YE # 6 : İkinci 10 Durak

Tekrar Merhaba,
Ayva tarifleri ile ilgili turumuza fazla ara vermeden devam edelim. Sizleri daha fazla meraklandırmamak için şimdilik 5 mola yerini yayınlıyorum, öğleden sonra diğer 5 mola yerini ekleyeceğim. Diğer 5 mola yerimizi de ekledim.

Turumuzda bugün ilk molayı İstanbul'da Yeşim'in Mutfağında veriyoruz. Yeşim bizler için yaratıcılığını kullanarak Sütlü Ayva Tatlısı hazırlamış. İçinde bol süt olduğu için besleyici bir tarif olmuş, kıvamı da çok koyu olmadığı ve tabanında da gofret olduğu için özellikle çocukların seveceğini düşünüyorum. Yeşim bu tatlıyı porsiyonlar halinde küçük kaplarda hazırlamamızı öneriyor. Biz büyükler olarak tatlıyı çok beğendik, ellerine sağlık Yeşim diyor ve turumuza devam ediyoruz.

Bugünkü 2. molamızı Bir Tutam Sevgi blog'unun sahibi Yeşim'de veriyoruz. Yeşim bizler için hem güzel görünecek, hem de pratik olan ve kendi keşfi olan iki tatlı hazırlamış. Ayva Pastası'nın annesinin önerilerini dikkate alarak hazırlamış. Anne sözünü dinlemek gerek, ortaya hem lezzetli hem de hafif bir tatlı çıkmış. Bir de Ayva Dilimleri'nin tadına bakalım. Yeşim bu tatlıyı daha önceden gördüğü greyfurt tatlısından esinlenerek hazırlamış. Tatlıda şeker yerine bal kullanmak iyi fikir, böylece daha besleyici olmuş, ellerine sağlık, bize müsaade.

Adapazarı'ndan Ece bizi yemeğe bekliyor geç kalmayalım. Erguvan blog'unun sahibi Ece bizler için önce tatlı hazırlamayı düşünmüş, ancak ayva-et-bal ve şeker dörtlüsünden oluşan Osmanlı yemeği ile tanışınca vazgeçmiş ve Sefercelliye hazırlamış. Sefercelliye'nin tarihçesini ve ne anlama geldiği öğreniyoruz. Ece, yemeğin tadının daha belirleşmesi için bir 15 dakika dinlendirip servis yapmamızı öneriyor. Ellerine sağlık diyerek turumuza devam ediyoruz.

Snıf, snıf, burnuma nefis kokular geliyor, tarçınlı karamelize şeker ve kavrulmuş ceviz kokusu kaplamış her yeri. Huysuz ve Tatlı, tatil dönüşü ayağının tozuyla evde bir iş beklemesine rağmen ne yapmış ne etmiş, bizler için hem pratik hem de nefis bir tatlı hazırlamış. Fırında Cevizli Tarçınlı Ayva'nın tadına da kokusuna da doyum olmuyor. Huysuz, bu tatlıyı avyayı soymadan hazırlamamızı öneriyor. Ellerine sağlık.

İçel'e doğru yola çıkıyoruz. Derya'nın Güncesi blog'unun sahibi Derya Lezzet dergisinden seçtiği Ayvalı Pilav'ı hazırlamış bizleri bekliyor. Tarçın ve şekerin biraraya geldiği lezzetli bir ayva pilavi çıkmış ortaya. Ayvanın kararmaması için limonlu suda bekletmemiz gerekiyor. Ayrıca yağ olarak da zeytinyağı kullanılması pilavı daha sağlıklı bir yemek haline getiriyor. Derya ellerine sağlık, bize müsaade, bu sefer yolumuz hakikaten uzun, Türkiye sınırlarının dışına çıkıyoruz.

Taa Amerikalara Bizim Pastane'ye doğru yol alıyoruz. Zinnur bizi elinde Ayvalı Tartı ile karşılıyor. Bulundukları kentte ayva zor bulunan bir meyve imiş, şans eseri bulmuş. Aslında ayva tatlısı yiyebildikleri için evdekiler, bu tartın tarfini paylaştığı için bizler şanslıyız. Tartın yapılışını tüm detaylarını aktaran Zinnur'a teşekkür ediyoruz. O kadar güzel yazmış ki, mutfakta nasıl heyecanla çalıştığını hayal etmek hiç de zor değil. Bizi güzel tarifi ile ağırlayan Zinnur'a ellerine sağlık diyor, bir sonraki mola yerimize varmak üzere yola çıkıyoruz.
Bugünün 7. molasını vermek üzere İstanbul'a varıyoruz. Küçük Mutfağında bizi ağırlayacak olan Tuğçe bakalım bize neler yapmış? Şöyle sıcak bir dilim ekmek ve yanında da iyi demlenmiş bir bardak alalım, çünkü malzeme ve yapımı kolay olmasına karşın lezzeti bir o kadar güzel olan Tuğçe'nin hazırladığı Ayva Marmeladı bizleri bekliyor. 1 kilo ayvayı sabırla rendelediği için kendisini tebrik ediyorum, çünkü benim mutfakta en sevmediğim iştir de :)

Akşam misafiri kabul ederse Asma Dalı blogunun sahibi Emine'nin muftağında 8. molamızı verelim. Bu güzel tarifi nasıl hızlıca yaptığına şaşırarak afiyetle Ayvalı Pilav'ımızı yiyoruz. Emine pilavı servis tabağına ters çevirerek kolay alabilmek için bizlere yapışmaz tabanlı bir tencere kullanmamızı öneriyor. Böylelikle pilavı şık bir şekilde sunabilirsiniz. Ellerine sağlık Emine diyor, tekrar yurtdışına çıkmak için ayrılıyoruz.

Pasaportlarınız hazırsa uçak bekliyor, Hollanda'ya Tuhfe'ye ziyarete gidiyoruz. Bizler için aslında başka bir tatlı hazırlamış, ama tadını beğenmeyince içine sinmemiş. O kadar işinin arasında misafirlerine ikram etmek için yaratıcılığını kullanarak Ayva Soslu Tiramusu hazırlamış. Tiramisu için kullandığı biskuvinin içindeki baharatlar epey ilginç : Tarçın, muskat, karanfil, zencefil, kakule, beyaz biber, anason. Ayrıca Tuhfe, bizimle tarifini paylaşırken kendi boyadığı kavanozu da fotoğraflamış :) Ellerine sağlık diyor tekrar yola çıkıyoruz.

İsviçre'de Dilek bizi sürprizlerle bekliyor. Anladığım kadarıyla Almanya'da avya marketlerde pek bulunmuyor. Ama Dilek'in annesi yıllar önce bahçesine diktiği bir fide bu sorunu çözmüş, anneni bu girişimden dolayı tebrik ediyorum. Dilek bizlere 2 çeşit Ayvalı Tart Tatin ve Ayvalı Pasta ikram ediyor. Biz de, bugün rejimlerde af varmış diyerek her ikisinin de tadına bakıyoruz. Tart tatinlerdeki ayvayı fark yollarla hazırlamış, ayrıca birinde milföy hamuru, birinde de tart hamuru kullanmış. Ayvalı Pasta tarifi epey zahmetli olmasına rağmen lezzeti o kadar güzel olmuş ki, Dilek bir daha denemeye değer diyor. Ellerine sağlık diyor bugünkü son mola yerimizden ayrılıyoruz.

Yarın başka Ayvalı lezzetlerde buluşmak dileğiyle...

Sevgiler

Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...