Perşembe, Mart 27, 2008

Portakallı Kereviz


Bahar geldi, enginarlar tezgahlara gelmeye başladı. Ben hala kereviz yazıyorum :) Çocukken kesinlikle yemediğim, kereviz bu kış evimizden eksik olmadı. Pratik olması dolayısıyla genelde rendeleyip yoğurtlu salata olarak bol bol tükettik. Ama yemeğine de bir şans vermek istedik, hakikaten çok lezzeti oldu. Normal yemeğin içinde tatlı/meyve gibi şeyleri sevmeyen eşim bile beğendi.

Kereviz alırken saplarının yeşil ve diri olmasına dikkat edin, buzdolabında kesinlikle sorunsuz uzun süre dayanan bir sebze. Gelelim tarifimize;

Malzemeler :

* kereviz
* havuç
* patates
* kuru soğan
* 1 limonun suyu
* 1 portakalın suyu
* zeytinyağ
* tuz

Yapılışı :

Aslında kereviz, parates ve havuç için belli bir miktar yok, evdeki malzemelere ve zevkinize göre arttırıp azaltabilirsiniz.

İkili plastik makarna süzgecine su doldurup kerevizlerin kararmaması için içine biraz limon suyu ekleyin. Çapakları da gidecek şekilde kerevizleri güzelce soyun, büyük olanları keserken elinize dikkat edin. Temizlenmiş kerevizleri bekletmeden limonlu suyun içine atın.

Eğer kerevizin yaprakları yeşil gibiyse atmayıp onları da yemeğe ekliyorum. Ama ovalayarak sirkeli suda iyice yıkayın, çok fazla toprak çıkıyor.

Soğanı küp küp doğrayın zeytinyağda şeffaflaşana kadar çevirin. Önce havucu, biraz daha sonra kereviz ve küp küp doğranmış patatesi ekleyin, harlı ateşte birazcık soteleyin. Yeterince sıcak su, limon suyu ve portakal suyunu ekleyin ve tencerenin kapağını kapatıp orta derece ateşte pişmeye bırakın.

Bi 10 dakika sonra doğranmış yeşil kereviz saplarını ve damak zevkinize göre tuz ekleyip kısık ateşte pişmeye bırakın. Kereviz, havuç ve patatese göre daha kısa sürede pişiyor, bu nedenle havuç ve patatesin kerevize yetişmesi için daha küçük küçük doğrayın. Kerevizin fazla pişip hamur gibi olmaması için çok uzun süre ateşte bırakmayın. Hatta ocağın altını kapattıktan sonra kapağı kapalı bi 20 dakika kadar kendi demi ile beklerse (bu süre içinde de pişmeye devam edecektir) yemek hem daha lezzetli olacak hem de enerji tasarrufu yapmış olursunuz.

Afiyet olsun
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...