Pazartesi, Ekim 17, 2005

Dali Müzesi


Bu bizim gezi biraz fazla uzadı, biliyorum. Ancak gittiğimiz yerleri hakkını vererek anlatmak için biraz okumam, hatırlamam ve yazdıklarımın doğruluğunu kontrol etmem gerekiyor.

Bugün Figueras'taki Dali müzesinde gördüklerimizi anlatacağım. Eğer Barcelona'ya bir gün yolunuz düşerse mutlaka görmeniz gereken yerlerden biri. Şu anda İspanya'da Madrid'deki Prado müzesinden sonra en çok ziyaret edilen ikinci müze. Hangisini koyacağıma bir türlü karar veremediğim için fotoğraflar bu bölümde biraz fazla oldu, bu yüzden sayfa biraz geç açılabilir.

Arabanın içinden çektiğimiz fotoğraftan da görebileceğiniz gibi müzeye epey bir kuyruk var. Biz turla geldiğimiz için beklemeden içeri girebileceğiz.


Salvador Dali hakkında kısacık bir şeyler anlatayım : 1904'te Figueras doğan Dali ilk sergisini 15 yaşında açmış. Gerçeküstücülük akımının en ünlü ressamı olup 1989 yılında ölmüştür. Doğduğu kente bir şeyler bırakmak ve yaptıklarını sergilemek için 1974'te şehrin tiyatrosunu yıkarak müzeye çevirmiş. Mezarı da müzenin bodrum katındadır.

Farklı olmayı, dikkat çekmeyi seven Dali resimdeki eski model dalgıç elbisesi ile partiye katılmış. Birden el kol hareketleri yapmaya başlamış, insanlar da onun bu tip davranışlarına alışık oldukları için ne yaptığına pek dikkat etmemişler. Aslında birisi hava aldığı hortuma basıyormuş :)


Dali'nin eserlerini anlamak için biraz araştırmak, okumak gerekiyor. Çekmece, lavabo, geyik boynuzu, ayakkabı gibi alakalı alakasız her türlü malzemeden yararlanmış. Ama her şeyin bir anlamı var. Fizik kurallarını çok iyi biliyor. Her yaptığına baktığınızda sizi mutlaka şaşırtıyor. Bir bulmaca gibi esere saatlerce bakabilir, ilk başta fark etmediğiniz bir çok detay görebilirsiniz. Daha detaylı bilgi için: http://www.dali-gallery.com/

Aşağıdaki 2 fotoğraf, müzenin girişinden. Duvarlardaki değişik objelere bir göz atabilirsiniz. Kayık da Dali'nin denize açılırken kullandığı kendi kayığı.




Aşağıdaki resmi gittiği bir yemekte servis edilecek mürekkep balığını masa vurarak yapmış. Beethoven'in resmi güzel olmuş değil mi? Yakından bakınca balık parçalarını görünüyor.

Diğer resimde de mavi boyaların hikayesi şöyle : Müzenin inşaası sırasında ustalar mavi boyayı devirirler, Dali'ye nasıl söylesek, bu adam delidir, bizi vurur falan diye düşünürlerken Dali gelir ve "ben nasıl düşünemedim, çok güzel, her yere dökün" der. Ayrıca altta görünen diğer resme uzaktan bakınca Abraham Lincoln, yakından bakınca Dali'nin karısı Gala'nın sırttan çıplak resmi var.


Aşağıdaki resimde ise yine 2 resim içiçe geçmiş. Üstü çıplak kadın heykelleri veya kırmızı pelerin, yeşil kravatıyla matador görebilirsiniz.


7 yorum:

Adsız dedi ki...

bence çok uzamadım ilgi ile okuyorum ...gerçekten ilginç yerler..

pinomino dedi ki...

Çok etkilendim..zaten Dali'nin eserleri her zaman için ilgimi çekmiştir..Bu arada o muhteşem eserleri normal bir insan yapamaz değil mi?

incikboncuk dedi ki...

Yok, kesin normal bir insan yapamaz. Zaten "Dali, deli mi dahi mi" diye tartışılıyor. Bence kesinlikle dahi, çünkü gözlem yeteneği, hafızası süper. Eserlerinde zekice ayrıntılarla bakanları dumur ediyor.

Fotoğrafların üstüne tıklayınca büyük hallerini görebilirsiniz.

Tuhfe dedi ki...

Teşekkürler Nurdan, bilgi ediniyoruz sayende. Kim böyle güzel rehberlik debilir ki! Resimler çok ilginçler...Ben de mağaraya yapılan bir resimden etkilenmiştim. Kömür kalemle yapılmış çook güzel bir bayan ışığın yönünü değiştirdiğinizde korkunç bir cadıya dönüşüyordu, bunları yapan normal olamaz
gerçekten de.
Sevgiler.

akçahan dedi ki...

Bence de güzel gidiyor.Özellikle Dali hakkındaki ankedotlardan dolayı çok teşekkürler. O çoğunluktan farklı olan bir dahi.Birçok ünlü bilim ve sanat adamı gibi.Sevgilerimle.

NuR dedi ki...

Sevgili Nurdan,
Dali'yle ilgili bir kitap okumuştum. Kendi tarzında yaptığı banyoyu görüp, şaşırıp, eleştiren kişiye "ben çok sakar bir adamım,devamlı düşerim.Bu banyoda hangi pozisyonda düşerseniz düşün, asla bir zarar görmezsiniz.Siz benim her yaptığımı, Dali'nin çılğınlığı diye değerlendiriyorsunuz" cevabını vermiş. Sevgiyle kal.

Adsız dedi ki...

yha biz gittik bu müseye çooooooooooook güsel manyak bıyer herkes gitsin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...