Salı, Kasım 29, 2005

Atlas Fotoğrafçılarının Sırları

Atlas dergisiyle tanışmam 1997 yılında yurttan bir arkadaşım sayesinde oldu. Her ay aldığım dergiyi özenle okurdum, eskimemesi için kolay kolay kimseyle paylaşmazdım. Yurtta birilerine verdiysem, kesinlikle peşine düşerdim. Zaten sadece yakın arkadaşlarım aldığı için onlar benim bu konudaki hassasiyetimi bilirlerdi :)

Dergideki fotoğraflar büyüleyiciydi. Derginin verdiği posterleri yurtta duvarıma, eve çıkınca evime astım.

Mart 1999'da Harbiye'de Askeri müzede bir sergi ve söyleşi vardı. Katılımcılar çok samimiydi. Soruların çoğu dergideki fotoğraflarla ilgiliydi, okuyucular dergide daha fazla fotoğrafın yer almasını istiyorlardı. Ama dergi yazarları "Biz fotoğraf dergisi değiliz, gittimiz, keşfettiğimiz yerleri sizlere en işi şekilde anlatabilmek için fotoğraflarımızı özenle çekiyoruz." demişlerdi.

Zamanla Atlas dergisi almamaya başladım. Sanırım onlar biraz tarzlarını değiştirdiler, biraz da benim beklentilerim ve ilgi alanlarım değişti. Dergi ilk başlarda daha çok doğa ağırlıklı konular işlerken zamanla insan konulu dosyalara (örneğin Sufi yolu, Şaman İzleri gibi) ağırlık vermeye başladılar. Bu konuları sevmiyorum değil, dağ, dere, tepe ile ilgili konular daha çok ilgimi çekiyor. Şu an aboneliğim devam etmese de her ay mutlaka bu ay ne varmış diye bakıyorum. Ayrıca Atlas yerine benzer başka bir dergi de almıyorum, çünkü onun yerini tutacak bence başka bir dergi henüz yok. ( Bu konuda biraz fanatiğim galiba )

Bu ay bitmeden nihayet "Atlas Fotoğrafçılarının Sırları" özel sayısını aldım. İçinde 19 fotoğrafçıyla röportaj var. Dergide yer alan resimlerin altında ne zaman, nerde çekilmiş, hatta bazılarında enstantane ve diyafram bilgileri de var.

Derginin diğer bölümlerinde ip uçları (doğa fotoğrafı nasıl çekilir, portrenin ifadesi, panaromik açı), fotoğraf makinası öneriler var.

Detaylı bilgi için : http://www.kesfetmekicinbak.com/atlaslar/diger/01723/

Fiyatı 10 YTL. Arşivimde bulunmalı diyorsanız, tavsiye ederim.

Her zaman keşfetmek için bak!

5 yorum:

Berrin dedi ki...

Ben bir fotoğraf meraklısı ve doğa aşığı olarak bu fırsatı kaçırmıcam. Haber verdiğin için çok teşekkürler.

NAZLICA dedi ki...

Evet gerçekten fotoğraf çekmek tekniğini iyi bilmekle mümkün.Hazır bu bilgiler profesyoneller tarafından açıklanıyorsa dergiyi kaçırmamalı.

Adsız dedi ki...

Haber verdiğin için çok teşekkür ederim. Fotograf çekmenin tekniğini bilmeyince makinada bir işe yaramıyor. Bir ara fot. kursuna gitmeyi düşündüm sonra vazgeçtim. Bu dergi benim için kaçmaz :)

Sevgiler,

akçahan dedi ki...

Sevgili İncikboncuk Atlas Dergisi benim de beğendiğim dergilerden. Ben de doğayla gezilerin yazı ve fotğrafları olan sayılarını okumaktan büyük haz duyuyordum.Bilgilendirme için çok teşekkürler.Sevgiler.

Unknown dedi ki...

Atlas fotograflari kadar olmasa da dag tepe gotograflarim ilginizi cekebilir o zaman : )

http://ilkerenderphoto.blogspot.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...