Pazar, Ocak 15, 2006

Hoş Bulduk

9 günlük uzun bir aradan sonra tekrar birlikteyiz. Geçmiş Kurban Bayramınız kutlu olsun, ailenizle ve tüm sevdiklerinizle birlikte daha nice mutlu bayramlar geçirmenizi dilerim.

Gelelim bayramda neler yaptığıma. Aslında pek bir şey yapmadım. Eşimin işleri nedeniyle tatili İstanbul'da geçirmek durumunda kaldık. Ben de fırsat bu fırsat deyip kendimi boncukların büyüsüne kaptırdım, değişik tekniklerle denemeler yaptım. Kendimi internete kaptırmamak için tatil süresince bilgisayarı açmadım.

Çiçek teli ile örgü örmeyi denedim, tel sürekli kıvrıldığı için ve ip gibi esnek olmadığı için bayağı eziyetli ve sabır gerektiren teknik olduğuna karar verip 2-3 sıradan sonra bu denemeden vazgeçtim. Çiçek teli ile resimde gördüğünüz kirazları yaptım, zevkliydi. Ancak kiraz kısmını yaparken boncuğun etrafını dolama kısmını biraz zorladı, minik kırmızı boncuklar sürekli iskeleti oluşturan büyük boncuğun deliğinin içine kaçıyordu, ben de önce deliği boncukla doldurup (belki daha kolay yöntemi vardır) sonra etrafını boncuk ile sardım.

Deri ip ile örgü ve tığ işi denedim, çiçek teline göre daha zevkli ve kolay, ancak benim tarzım olmadığına karar verip denediklerimi yarım bıraktım :( Şimdilik benim favori tekniklerim çivi ve deri iple düğümleme tekniği herhalde.

Nazlıca beni pratiklerim için sobelemişti. İşte benim liste de şöyle;

  • Mevsiminde ben de bezelye, barbunya ayıklayıp buzdolabında saklıyorum, hızlı yemek yapmak için iyi oluyor. Ayrıca her zaman ayıklanmış 2 adet çupra da bulunduruyorum. Eve gelince hemen fırın torbasına atıyorum, yanına da domates, patates falan koyup pişiriyorum, hazırlaması en kolay, ama bir o kadar da besleyici yemek hazır oluyor.
  • Buzdolabında boyunlarını bükmüş maydanoz ve dere otunu canlandırmak için bir süre buzlu suda bekletiyorum.
  • Eğer yemek yerken üzerime yağlı bir şey döküldüyse fazla hırpalamadan peçete ile fazlasını alıp bolca tuz döküyorum, yıkadıktan sonra hiç bir iz kalmıyor. Bolca test edilmiştir :)
  • Taze yumurtalar haşlandığında kabukları zor soyulur ya, kaynama suyuna bir tutam tuz atarsanız daha kolay soyulur.
  • Bayatlayan bazı ekmekler çok yumuşak olduğu için kesmek zor olduğundan 10 dakika kadar buzlukta bekletiyorum. Toparlanan ekmeği incecik doğramak mümkün oluyor. Bazen küp küp doğrayıp tavada kurutuyorum, bir torba içinde buzdolabında saklıyorum. Çorbayla kıtır ekmek olarak yiyoruz.

17 Ocak Salı günü Ayvalı tariflerinizin linkini e-posta adresime bekliyorum.

Sevgiler

Nurdan

3 yorum:

NAZLICA dedi ki...

Canım yazdığın için teşekkürler pratiklerini, her yazandan yeni bişiler öğreniyoruz. İyi oldu bu sobeleme işi. Yeni teknikler denemen iyi olmuş, bazen insanın kafası takılıp kalıyor, nasıl olur yapsammı ki falan diye. Yapınca rahatlıyor. Kiraz da pek güzel olmuş. Sana da nice mutlu bayramlar.

Adsız dedi ki...

Pratik bilgilerin güzelmiş :)
Sevgiler,

NuR dedi ki...

Sevgili Nurdan,
Kiraza bayıldım, çok şeker olmuş,
tekniğini aklımın bir köşesine yazdım. pratikleri paylaşmamızda çok faydalı oldu.
Sevgiyle kal.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...