Salı, Ocak 17, 2006

Ayva YE # 6 : İlk 10 Durak

Araya bayram ve şubat tatili, yılbaşı girmesine rağmen Ayva YE etkinliğine katılan ve destekleyen herkese tesekkürler! Ellerinize, yüreğinize sağlık.

Ayvalı tariflerle uzun bir tura çıkacağız gibi görünüyor, hazırsanız başlayalım:

İlk tarifimiz Konya'dan Feyza'dan geldi. Ancak 17 Ocak'ta tatilde olacağı için tarifini ve resmini bana e-posta ile gönderdiği için o güzel ayva tatlısının tadına bakma şansımız oldu. Çay kaşığının ucu ile aldığımız gıda boyası ile tatlımızı renklendirebiliyoruz. Ellerine sağlık Feyza diyor yolumuza devam ediyoruz.

İçine sevgisini katarak yaptığı yemeklerin tadına bakmak üzere Ankara'ya Begüm'ün mutfağına konuk oluyoruz. Bakalım Begüm bizler için neler hazırlamış? Yeni aldığı yemek kitaplarından Sefercelliye ve Ayvalı Bademli Pilav hazırlamış. Yeni kitaplarını ve Sefercelliye'nin ne olduğunu merak mı ettiniz, o zaman Begüm'ün tatlı mutfağına bir konuk olun derim. Ellerine sağlık Begüm diyor 3. molamız için İstanbul'a doğru yolca çıkıyoruz.

O kadar yoldan sonra, hem de kurban bayramı yeni geçmişken şöyle etli bir şeyler yesek değil mi? Bu durağımızın sahibi bir bay. "Hamarat hanımlar çeşit çeşit tatlı yapacaklar, Kurban Bayramı olduğu için ben de etli bir şeyler yapayım" diyerek etkinliğimize katılan Onur Bey'e teşekkür edip, hemen Ayvalı Kuzu Kaburga'nın tadına bakıyoruz, hmm çok güzel olmuş, ellerinize sağlık.

Ankara'dan İstanbul'a geldik, o kadar yemekten sonra tatlı güzel olur diyerek şimdi tekrar Ankara'ya gidiyoruz. Mekanımız Mutfak'tan Şule'nin yaptığı Kremalı Ayva Tatlısı'nın tadına bakıyoruz. Şule (ve eşi) bu tatlıyı orjinali elmalı olan bir başka tatlıdan esinlenerek hazırlamış. Blog'da bir de tatlının ortadan kesilmiş halinin resmi var, bayıldım. Çok hafif ve pratik bir tatlı. Şule ve eşinin ellerine sağlık diyor turumuza devam ediyoruz.

5. mola yerimize geldik bile. Yemek Cini blog'unun sahibi Şeyma da bizler için Ayva Tatlısı hazırlamış. Evde annesi yokken babası için bu tarifi ilk kez denemiş ve bence çok başarılı olmuş. Ayva çekirdeklerini atmıyoruz, tatlıya renk vermesi için pişirirken üzerlerine serpiyoruz, aklınızda bulunsun. Ellerine sağlık.

Hanimiş blog'unun sahibi Işıl, etkinliğimize ayva tatlısının değişik bir sunumu olan Ayvalı Alt Üst Kek ile katılıyor. Ayva tatlısı hem yapımı pratik, hem de lezzetli bir tatlı, ayrıca ceviz ve krema (biraz daha kalori istiyorum diyorsanız kaymak) ile müthiş oluyor. Hem ayva tatlısı olsun, hem de kek olsun diyorsanız bu tarifi not defterinize kaydetmenizi öneriyorum. Ellerine sağlık Işıl.

7. molamızı verelim. Çaylar hazırsa Tanelerim blog'unun sahibi Nesrin'in bizler için hazırladığı Ayvalı - Haşhaşlı kek'ten bir dilim yiyelim. Malzemeler arasındaki limon kabuğu rendesi ( Nesrin'in kısaltması olarak LKR) ayvaya farklı bir aroma veriyor olmalı. Rendelenmiş ayva ve cevizi hamura katmandan önce hafifçe unlarsak taneler dibe çökmüyormuş. Ayrıca bu tarifin içinde bir bardak su var, Nesrin'in tahminine göre kekin kalıba yapışmamasının nedeni bu su olabilirmiş. Ellerine sağlık Nesrin, daha çok yolmuz var bize müsaade.

Tatlılar, kekler, kaptırdık gidiyoruz, hafif bir şeylere ihtiyacımız var derken İpek imdadımıza yetişti. Tijen İnaltong'un önerisiyle "Her Güne Bir Yemek" adlı yeni kitabından 16 Aralık için önerilmiş, eskilerden gelen ve ilginç bir hikayesi olan Ayvalı Hedik tarifini denemiş. İpek ilk denemesi olduğu için ölçüyü azaltarak uygulamış, buna rağmen bayağı bol bir yemek olduğu için komşulara da ikram etmişler :) Ellerine sağlık.

Şimdi de 9. molamızı vermek üzere İzmit'e doğru Mutfak Güncesi blog'unun sahibi Şaziye Hanım'ın mutfağına doğru yol alıyoruz. Şaziye Hanım ayvayı genellikle tatlı ve reçel için olarak kullanırken, bu etkinlik için değişiklik yapıp bizlere Ayva Dolgulu Kurabiye hazırlamış. Ancak yine dayanamayıp Ayva Reçeli de yapmış :) Kahvaltıda ev ahalisi bayram edecek, ellerine sağlık.

Ve bugünkü son molamızı veriyoruz. İstanbul'dan Bengü ilk defa etkinliğimize katılıyormuş. Yediklerine dikkat ettiği için şöyle hafif olan tarifler aramış ve kızkardeşi ile kitapları raftan indirmişler. Sofra dergisinin eski bir sayısından bizler için yapımı kolay olan 2 tarif seçmişler : Ayvalı Jöle ve Ayva Püresi. Bengü, ayvalı jöleyi çok beğenmiş, ancak tatlı ve ekşi birarada olduğu için damak zevkine uymadığından püreyi pek tutmamış, ama eşi her iki tatlıyı da zevkle yiyip bitirmiş :)


Yarın kaldığımız yerden turumuza devam edeceğiz.

Sevgiyle kalın.

Nurdan

5 yorum:

Adsız dedi ki...

Nurdan eline sağlık. çok güzel anlatmışsın. her birini okumak ayrı bir zevkti. tekrar teşekkürler..

Adsız dedi ki...

Hepsi birbirinden nefis görünüyor.
Ayrıca senin ayvalı kuş üzümlü kekini deneyeceğim.
Sevgiler,

zinnur dedi ki...

Nurdan, oyle guzel yazmissin ki okumak zevkti. Hem secimin, hem evsahipligin icin tesekkur ederim.

saziye dedi ki...

Merhaba Nurdan, ev sahipliğin için teşekkürler. Etkinliğe katılanları tebrik ediyorum, herkesin ellerine sağlık...

Banu Ucak dedi ki...

Harika şeyler yapmışsınız hepinizin ellerinize sağlık. Ben bu katılamadım yine yetişemedim... Neyse bir daha ki sefere inşallah.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...