Çarşamba, Ocak 18, 2006

Ayva YE # 6 ve Son 6 Durak

Bugün son 6 mola yerimize uğrayıp Ayvalı tarifler turumuzu noktalayacağız. Şimdi gelin hep birlikte tekrar Amerika'ya gidelim. (6. durağımız olarak Pınar'ın tarifini ekledim.)

New Jersey'den Bezen bizleri Hindistan Cevizleri adlı blog'unda ağırlıyor. Yaşadığı yerde ayva bulmadığından Manhattan'a gitmiş ve Fas Usulu Ayvali ve Bamyali Kuzu Güveci tarifini bizlerle paylaşabilmek için pahalı olsa da ayvalardan almış. Malzeme listesine bir baktım da, baharat olarak yok yok. Bezen, kitaptaki tariften yola çıkarak kendi özel tarifini hazırlamış ve nasıl hazırladığını tüm ayrıntılarıyla bizimle paylaşmış. Bu yemeği sadece et yemeği olarak öneren Bezen'e ellerine sağlık diyor İstanbul'a doğru yola çıkıyoruz.

Etli yemek üzerine şöyle güzel bir tatlı olsa da yesek dersek Peynir Gemisi blogunun sahibi Elvan imdadımıza yetişiyor. Lezzet dergisinden aldığı tarifi değişitirerek bizler için Ayvalı tart denemiş. Tart hamurunda kabartma tozu kullanmamış ve yarım ayvaları bütün olarak koymak yerine, dilimlemiş. Dilimlemek bence de iyi fikir hem kesmesi hem de yemesi daha kolay olmuştur. Tart hamurunu pek beğenmemelerine rağmen karamelize ayvalar müthiş olduğu için Elvan ve arkadaşları tüm tartı bitirmişler, oh oh afiyet olsun, hani bize? Ellerine sağlık Elvan.

Ayva-Ye süresince rejim affı var ya, Portakal Ağacı'dan Hatice'nin bizler için yaptığı Bademli ve Ayvalı Turta'nın tadına bakalım. Bayram telaşı, misafirler derken az kaldı etkinliğimizi kaçırıyormuş Hatice. Neyse ki hatırlamış ve bu lezzetli tarifi bizimle paylaştığı için sanşlıyız. Orjinal tarifi biraz değiştirerek ve bayramdan kalan ayva tatlılarını kullanarak kek formunda ama tart görünümlü bu tatlıyı hazırlamış. Hatice'te ellerine sağlık diyor bir sonraki molamız için Ankara'ya doğru yola çıkıyoruz.

Ankara'da Zeytin Ağacı blogunun sahibi Aslı bizleri ağırlıyor. Kışın evde sürekli yaptıkları ve misafirlerine ikram ettikleri Ayva Kompostosunu bizimle paylaşıyor. Komposto yaparken tüm çekirdeklerini atarak kaynatmamız gerekiyormuş, bu şekilde ayvalar çok hoş bir renk alıyormuş. Ellerine sağlık Aslı!

Evet, sıra benim 2 tarifime geldi. Lezzet dergisinin eski sayılarından bulduğum iki tarifi sizler için denedim : Ayvalı Kuzu Yahni ve Ayvalı Kuş üzümlü kek. Et ve ayvayı çok beğendik. Yanında tel şehriyeli pilav çok yakışıyor. Kışın pratik bir misafir yemeği olarak hazırlayabilirsiniz. Ayvalı kek, içinde çok az yağ olmasından dolayı çok hoşumuza gitti, ayrıca tadı kokusu çok güzeldi, sanırım tarçından değil yenibaharın kokusundan kaynaklanıyordu. Hem eşimden, hem de işyerindeki arkadaşlarımdan tam not aldı.

Etkinlik gününde Pınar tatilde olacağı için tarifini daha önceden hazırlamış, yılbaşı gecesi afiyetle yemişler. Ayvaların ortası sert olduğundan çekirdeklerini çıkartmak zor oluyor, ama Pınar'ın eşi kendisine bu konuda yardımcı olmuş. Pınar, ayvaları pişirirken üzerlerine birer kaşık şeker koyarken birer de karanfil koymamızı öneriyor. Üzerine krema ve ceviz koyup yiyoruz, karanfil nefis bir aroma katmış, ellerine sağlık Pınar.

Çok güzel bir yolculuk oldu, değişik ülkelere gittik, ayva ile ilgili farklı mutfak maceraları okuduk. Ayva - Ye etkinliğine katılan herkese hazırladığınız tarifler ve ayırdığınız zaman için teşekkür ederim. Aynı şekilde merak edip yolculuğumuzu okumak için zaman ayıran tüm okuyucularımıza da teşekkür ederim.

Sevgiler

Nurdan

11 yorum:

Tuhfe dedi ki...

Sevgili Nurdan,

Yine bir etkinliğin sonuna geldik. Birbirinden güzel değişik lezzetleri bize ulaştırdığın ve ev sahipliğin için teşekkür ederim. Güzel anlatımınla kapı kapı dolaştık ve hiç yorulmadık, çok zevkliydi.

Sevgilerle.

Dilek... dedi ki...

Sevgili Nurdan, evsahibeligin ve tatli anlatimin icin cok tesekkurler. Tum cabalarima ragmen ayva bulamayip katilamayanlardanim... Ama aklimdaki tariflerin cok guzel bir sekilde arkadaslar tarafindan yapildigini gordum. Herkesin ellerine saglik.

Dilek'ce dedi ki...

Nurdan ev sahibligin icin, güzel anlatimin icin cok tesekkürler! Güzel ve renkli bir yolculuktu:)

YESİM dedi ki...

Sevgili Nurdan, bu güzel etkinlikte bu kadar güzel ev sahibeliğin için çok teşekkürler, ağzına sağlık..Ve tüm tarifler harikaydı herkesin ellerine sağlık:)

Adsız dedi ki...

ilk defa katıldım ve bende çok keyif aldım. teşekkür ederiz Nurdan.

Aslı Altan Altundal dedi ki...

Nurdan güzel seçimin ve başarılı sunumundan hepimiz faydalandık , teşekkürler...

pınar dedi ki...

ben de ayva tatlısı yapmıştım bu etkinlik için ama mailim ulaşmadı sanırım sana.
kimler ne yapmış ayvayla bir bakayım şimdi:)

incikboncuk dedi ki...

Yorumlarınız ve katılımınız için teşekkürler

begüm dedi ki...

Sevgili Nurdan,

Yazmakta biraz geciksem de, etkinlik tariflerine getirdiğin harika aktarımın okumamızı çok zevkli ve kolay hale getirdi. Etkinlik tariflerinin hepsi çok güzeldi.İlk defa katıldığım etkinlikten çok keyif aldım senin sıcakkanlı yaklaşımın ve yardımların sayesinde.Tüm emekler yerini bulmuş.
Teşekkürler

morelmas dedi ki...

Merhaba

www.morelmas.com adı ile bir site oluşturduk.Kadınca konular işlenen morelmas'da aşk , evlilik, cinsellik konularında bilimsel yazılar, cilt ve saç bakımı hakkında bilgiler, makyaj ve güzellik için püf noktaları , hamilelik, çocuk bakımı ile ilgili bilgiler,beslenme, diyet, sağlık, psikoloji konularında öneriler bulacaksınız.Ayrıca Hayatın içinden konular ,şiirler,fıkralar , resimler www.morelmas.com 'da.

Size link paylaşımı öneriyoruz.Sitenizden sitemize link vererek daha çok kişiye ulaşmamıza destek olursanız biz de aynı şekilde size destek olabiliriz.Cevabınız olumlu ise lütfen bize yazın.

Her zaman ve her yerde sevgiyle kalın.

www.morelmas.com

pınar dedi ki...

beni de eklemişsin nurdan. geç de olsa katıldığıma sevindim bu etkinliğe. herkesin ellerine sağlık.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...