Cumartesi, Temmuz 30, 2005

MEME : THE COOK NEXT DOOR

Herkese Merhaba,



Sobelenenlerin yazdıklarını ne güzel sessiz sessiz okuyordum, ama kaçamadım, ben de sobelendim. Sevgili Manolya beni sobelemiş. Şimdi ne yazacağım? Acaba parça parça yazsam mı? Ben kimi sobeleyeyim derken oturdum bilgisayarın başına.

Bu arada yeni bir SOBE daha geliyor sanırım, yemek blogları arasında dolaşırken Tee Time 'in blog'unda gördüm, konusu da kahvaltı, şimdiden hazırlanmak isteyenlere duyrulur.

Eveeet benim mutfak maceralarımla ilgili cevaplara gelirsek...

İlk mutfak maceran neydi, neler hatırlıyorsun?

Üzgünüm hiç hatırlamıyorum. Çocukken yemekle aram pek iyi değildi, yemek yeme konusunda annemi çok uğraştırırdım. Hatta bebekken bile bana mama yedirirken ilgimi çekmek için babamın alet çantasındakileri bile kullanırlarmış :)

Çocukluğumda yemekle ilgili en kalıcı hatıram yaprak sarması ile ilgili. Annem yaprak sarması yaparken mutlaka yardım ederdim. Benim küçük bir tencerem olurdu, kendi sardıklarımı onun içine koyardım, ayrı pişerdi ve sadece ben yerdim.

Bir de annem un kurabiyesi yaparken yardım ederdim. Annem kurabiyeleri yuvarlak yapardı, (artık perhiz olayından dolayı kurabiye pek yapmıyor) ben de üstlerine minik toplar koyardım.

Yemek yapma stilini en çok etkileyen kimdi?

Annem bana yemekle ilgili çok bir şey yaptırmazdı, ama saolsun mutfakla ilgili temel teknikleri anlatmıştır. Liseyi yatılı okudum, üniversitede yurtta kaldım. Kendi evime çıkana kadar pek yemek yapmaya fırsatım olmadı. Evlenince ise eşim (o da Ege'li) de benim gibi sebze yemeği sevdiği için yemek yapma tarzım pek değişmedi.
Temel sebze yemekleri, çorbalar ve pratik yemekler konusunda hiç zorlanmadım. Daha sonra yemek dergileri, kitaplar, tarifler sayesinde yemek dağarcığımı hamur işleri konusunda da genişlettim.

Yemeğe ve yemek dünyasına olan ilgini kanıtlayan bir resmin var mi? Bize göstermek ister misin?

Üzgünüm yok :(

Mutfakta kendisine karşı fobin olan bir şey var mı? Yaparken seni/avuçlarını terleten bir yemek mesela?

Sebze yemekleri ve balık konusunda bir sorun yok, ama evde kırmızı eti pek tercih etmediğimiz için et yemekleri hakkında bir fikrim yok. Yapamayacağımı düşündüğüm bir tarife başlamam.

Bir de dergideki tariflerin fotolarına kanmamaya çalışıyorum. Geçen sene hindi kıymalı bir kabak tarifi denemiştim. Ne eşim beğendi, ne de ben, harcadığım emeğe ve zaman acıyarak çöpe dökmek zorunda kaldım. Neyse ki tam tarif olarak hazırlamamıştım, fazla bir şey ziyan olmadı.

O yüzden yeni bir tarif denerken daha dikkatli davranıyorum. Bu açıdan yemek ile ilgili bloglar çok faydalı, hem yapana bir soru olursa danışabiliyorsunuz, hem de deneyenlerin yorumlarını okuyabiliyorsunuz.

Mutfakta hangi yardımcını vazgeçilmez buluyorsun? Alıp da çok gereksiz bulduğun nedir mutfakta?

Mutfakta malzeme fazlalığı yaratmayı sevmiyorum, eşyalar az ve öz olmalı. En çok kullandığım şeyler su ısıtıcısı, rondo, sarmısak kıyıcı ve mikser.

Sarımsak kıyıcıyı marketten 1.5 YTL'ye almıştım. İçine kabukları soyulmuş sarımsağı koyuyorsunuz, sonra üstteki vidayı sıkıştırıyorsunuz, alttan da kıyma gibi sarımsak çıkıyor. Deliklerde kalan sarımsağı kürdan ile temizleyebilirsiniz. Bu aletle karşılaştırınca sarımsak rendesi, sıkıcı çok gereksiz kalıyor, hatta hiç kullanmadığım aletlerdendir.

Rondo ile muzlu süt, mikser ile ayran yapıyorum. Hal böyle olunca mutfak robotu almak direkt kalabalığa neden oluyor, iyi ki de kampanyalara kanıp almamışım :)

Bir kaç garip belki de komik yemek çeşidi söyle, senin çok sevdiğin ama senden başka kimsenin sevmeyeceğini düşündügün bir yemek.

Bu soruya cevap vermek zor. Genelde hafif sebze yemeklerini sevdiğimiz için öyle değişik isimli bi yemek aklıma gelmedi.

Bu arada hep sebzelerden söz ettiğim için beni zafıy sanmayın, balık eti olma sınırındayım :) Çok güzel kek yaparım, bir ara sarmıştım, sürekli yeni kek tarifleri deniyordum. Şimdilerde ara ara yapıyorum, bir kısmını eve ayırıp geri kalanını işyerindeki arkadaşlarıma götürüyorum. (yaşasın yaşasın diyorlar ve yeni denemeler konusunda teşvik ediyorlar)

Hangi 3 malzemeden veya yemekten vazgeçemezsin?

Zeytinyağı, soğan ve yoğurt.

Yemek olarak yazın zeytinyağlı taze fasulye, kışın mercimek ya da yoğurt çorbası.

Üç kısa soru daha. En çok sevdiğin dondurma çeşidi...

4 tane söylesem : sade, antepfıstıklı, kakaolu ve karadut (yeni gözdem)

Asla yemeyi düşünmediğin şey...

Böcek gibi olan deniz ürünleri. Kokusuna dayanamadığım için koyun peyniri ve benzeri ürünleri. Ha bir de sanki hayvanın dilini ısırıyormuş gibi geldiği için kesinlikle dil yiyemem.

Özel bir yemeğin/ spesiyalin var mı?

Aslında özel bir yemeğim yok, eğer yeni bir tarif denemiyorsam, yemekleri birebir aynı yapmam, kendim de mutlaka bir şey katarım.

Keklerim ve tiramisu çok beğeniliyor.

Seni sobeleyen ebeleyen aşçı:

Manolya

Sobelediğin Ebelediğin 3 aşçı:

Evdeki malzemelerle hemencecik güzel kek, kurabiye yapan becerikli arkadaşım Emel

Blog'undaki güzel ahşap boyamalarına bakınca becerikli elleriyle güzel yemek yaptığını düşündüğüm Nazlı

Elişi yaptığına göre güzel yemek yaptığına inandığım Eda

4 yorum:

Tuhfe dedi ki...

Mutfak maceralarını okumak zevkliydi. Ben de yoğurt çorbasını çok seviyorum. Eee artık bize bir tiramisu ya da kek yaparsın artık dimi?

Sevgiyle.

Adsız dedi ki...

Sevgili Nurdan yazını zevkle okudum. the cook next door sayesinde ne güzel birbirimiz hakkında birazdaha bilgilerimiz çoğalıyor.sevgiyle kal...

manolya dedi ki...

Çok güzeldi...Ortak noktalarimiz varmis ama hiz bunlardan biri degil. Ne kadar çabuk cevaplayabilmissin, harika.
Sevgiler

akçahan dedi ki...

Mutfak maceranızı okumak çok zevkliydi.Bu arada sizi bizim işyerine transfer etsek diyorum!Zira keklerini,pastalarını iltifatlara boğarak tüketilen arkadaşımız ayrıldı! Sevgilerimle.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...