Pazartesi, Şubat 27, 2006

Beyaz Unsuz Şekersiz Hamur İşleri

"Üç beyazsız ilk yemek kitabı" evet evet yanlış okumadınız. Gerçekten de içindeki tariflerin hiçbirinde işlenmiş ürünler kullanılmamış.

Bu aralar evde hamur işi pek yapmıyorum, kilo-boy-yaş hesaplarında hep 3 kilo fazlam çıkıyor da :) Ama kitabın başlığı dikkatimi çekince haftasonu hemen aldım, içindeki tarifleri büyük bir merakla okudum. Ama ne zaman denemeler yaparım, bilemiyorum.

Arzu ve Ülfet Aygen, bizlerle mutfak sırlarını ve sevgiyle pişirdikleri sağlıklı tatlı, börek, ekmek tariflerini bizlerle paylaşıyorlar.

İlk bölümde kısaca neden 3 beyazdan kaçınmamız gerektiğini ve alternatiflerini anlatmışlar. Daha sonra kitaptaki bazı tariflerin fotoğrafları var, açken bakmayınız, zira ağzınızın suyu akabilir, benim aklım kıymalı pidede kaldı mesela :)

Kitaptaki tariflerde 3 beyazın alternatifleri kullanılmış. Un yerine tam buğday unu, mısır unu, yulaf ya da çavdar; şeker yerine pekmez, bal ya da kuru üzüm/incir/kayısı; tuz yerine de deniz tuzu kullanılmış. Kabartma tozu yerine karbonat ve krem tartar kullanılıyor, hatta bu ikisi olmaksızın yumurta karı ile hazırlanan kek tarifleri de var. Tam buğday unu ile yufkanın nasıl yapıldığı da anlatılmış.

Her tarif çeşitinde dikkat edilmesi gereken noktalar paylaşılmış, ayrıca her tarif ile ilgili öneri ve deneyimlerini de paylaşmışlar.

Tarif Başlıkları şu şekilde;

  • Ekmekler
  • Pideler
  • Pizzalar
  • Börekler
  • Kişler
  • Poğaça ve çörekler
  • Simit ve Tuzlu spesiyaller
  • Kekler
  • Kurabiyeler
  • 5 çayı

Kitapta son bölüm olarak "çiçeği burnunda aşçının deneme listesi" başlığı ile mutfağı yeni keşfedenler için bir öneri listesi var.

Ayrıca kitabın arkasında ekolojik ürün satan dükkanların, çiftliklerin adres ve telefon numaralarını bulabilirsiniz.

En kısa zamanda denemek üzere seçtiğim tarifler;

  • Yoğurtlu mısır ekmeği
  • Keten tohumlu lor peynirli bahar çöreği
  • Pekmezli top kek
  • İncirli cevizli kek

İlk olarak mısır ekmeğini deneyeceğim, sonuçlarını sizinle paylaşırım. Kitabın içinde güzel tarifler var, alıp denemenizi öneririm.

7 yorum:

Adsız dedi ki...

3 kilo fazlan olduğu için bu kitabı almamışsındır umarım. Benim kaç 3 kilo fazlam var... Sürekli diyete başlayıp yarım bırakıyorum. Bu aralar yine azimliyim ama bakalım ne olacak :)
Uygulamalı tariflerini bekliyorum.
Sevgiler,

NuR dedi ki...

Mısır ekmeğini dene, beğenirsen, bizde deneriz...
Sevgiyle kal

incikboncuk dedi ki...

kepekli makarnayı sevmemistim, ama kepekli (siyah)bulgur guzel oluyor. en kısa zamanda deneyip sonuçlarını sizlerle paylaşacağım.

Hülya YILMAZ dedi ki...

eskiden beri özen gösteririm ama, emekli olduktan sonra sağlıklı yaşam için besinlere daha bir dikkat eder oldum. tarifleri merakla bekliyorum.

Adsız dedi ki...

normal un yerine kepekli un kullanmak, şeker yerine esmer şeker kullanmak ve sonra da büyük bir keşif gibi insanlara sunmak ne kadar dogru acaba?

incikboncuk dedi ki...

aslında yeni keşif olarak sunulmuyor. Eskiden köylerde, evlerde unun bu şekilde kullanıldığı ve daha sağlıklı olduğu vurgulanıp beyaz una alışmış nesilleri tekrar kepekli una sevdirmeye çalışıyorlar. Entersan olan kepekli unun, beyaz undan daha pahalı olması :)

Adsız dedi ki...

aşk şiirleri kısa aşk şiirleri Etkileyici Sözler Sesli Sohbet Sesli Chat Yeni Aşk Sözleri Ayrılık Sözleri aşk şiirleri ikbal gürpınar şiirleri hayvanların çiftleşmesi slowtürk dinle lig radyo dinle günaydın mesajları msn sözleri sevişme teknikleri güzel aşk sözleri doğum günü sözleri Günaydın Mesajları Etkileyici sözler Nasıl öpüşülür Diyet Egzersiz Yemek tarifleri Makyaj Cinsellik radyo dinle video izle aşk mesajları oyun oyna Sesli Sohbet Sesli Chat Chat Sohbet karadeniz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...