Pazartesi, Aralık 19, 2005

Ye # 6

Yeni bir bloglar arası etkinlikte beraberiz. Logodan da anlaşılacağı gibi bu ayın meyvesi AYVA.

Şimdiden hoş geldiniz.

Aslında şubat ayı etkinliğini misafir edecektim. 14 şubat sevgililer günü ertesi olacağı için ne seçsem diye kitapları, dergileri kurcalamaya başlamıştım. Ama değişiklik olsun diye de sebze düşünüyordum. Böyle bir kararsızlık yaşarken Hatice, hamileliğinden dolayı Filiz’in yemek etkinliğini ocak ayında misafir edemeyeceğini haber verdi.

Sizleri bir ay önce misafir edeceğim için aldı mı beni bir telaş. Akşam eve gittim, bütün dergileri, kitapları döktüm, Google ve blogsearch’un altını üstüne getirdim. Bu etkinlik süresinde hem yılbaşı hem de Kurban bayramı olduğu için ona göre bir şeyler seçmeliydim. İçimdeki ses ısrarla “kereviz, kereviz” diye bağırıyordu, ama blogsearch’te bir arattım ki, geçtiğimiz 2 ay içinde maşallah en az 30 tane kerevizli tarif var.

Hem etli yemeklere yakıştığı, hem de tatlısı çok güzel olduğu için, hem de ocak ayı için Filiz’in de aklından geçtiği için AYVA’ya karar verdim. Logo Hatice’nin tasarımı, yardımları için teşekkürler.

Ayva çok uzun çağlardan beri bilinen ve tarihsel geçmişi olan meyvalardandır. Botanik ismi "pyrus cydonia" olan ayva gülgiller familyasındandır.

Roma uygarlığında parfümden, bala kadar herşey için ayva ağacının meyvesi ve çicekleri kullanılırdı. Ayrıca bağlılığın işareti olarak verilir ve aşk sembolü sayılırdı. Dörtbin yıldan fazla Akdeniz ve Asya ülkelerinde yetiştirildiği bilinmektedir. Batı Asya ve tropikal ülkelerin meyvesi daha yumuşak ve daha suludur.

Soğuk iklimlerde yetişen bu meyve, sarı renkli güzel görünümlü hoş kokulu ve ağırdır. Kabukları ve etli kısımları da serttir, yenildiğinde ağızda mayhoş bir tat bırakır. Sıcak ülkelerde ise kabukları daha yumuşaktır ve çiğ yenilebilir. Rengi yeşilden sarıya değişir ve tadı elma ile şeftali arasındadır. Pişirildiğinde çiğ yenildiğinden daha lezzetli ve hoş kokulu olur. İçerdiği yüksek pektinden dolayı reçel, pelte, şekerleme yapılır. Ekim ayından aralık ayına kadar marketlerde yer alır. Satın alırken büyük, sert ve sarı olanlar seçilir. Plastik torbaya sarılarak buzdolabında 2 ay saklanabilir.

Kaynak : http://www.bigglook.com/biggmenu/meyve/ayva.asp

Eskilerin inanışına göre eğer ayva bol ise kış sert geçermiş. Sabah gazetesindeki habere göre Manisa’nın Sarıgöl ilçesinde ayva bereketi yaşanıyormuş, haberiniz ola!

17 Ocak tarihine kadar ayvalı tarifinizi hazırlayıp, 17 Ocak'ta da sitenizde yayınlayıp, bana mail linkinizi yollayarak Ayva-YE'ye katılabilirsiniz... “Katılmak istiyorum ama bir sitem ya da blogum yok” diyorsanız, tarifinizi ve resmini bana maille yollarsanız burda yayınlayabilirim.

Eğer etkinliğin logosunu sayfanıza koymak isterseniz bana bir mail atmanız yeterli. İlgili kodu gönderebilirim. (Buraya kopyalayınca formatı bozuluyor da)

17 Ocak’ta yepyeni bir yılda güzel tariflerinizle buluşmak dileğiyle…

Sevgiler,

Nurdan

20 yorum:

Tuhfe dedi ki...

Cok iyi bir secim yapmissin Nurdan, simdiden kolay gelsin sana ve katilacaklara.

Sevgiler.

zinnur dedi ki...

Bence de cok guzel bir secim. Ayvaya bayilirim. Ne zamandir bir ayva tatlisi ozlemi cekiyorum. Umarim marketlerde ayva bulmakta zorluk cekmem. Simdiden evsahipligini kutlar, kolayliklar dilerim.

YESİM dedi ki...

Gerçekten çok güzel bir seçim Nurdan. Bende ayvayı çok severim. Herkese şimdiden kolay gelsin. Merakla bekliyorum yeni tarifleri:)

Adsız dedi ki...

Ayva tatlisini 2-3 aydir canim cekiyordu ama burada maalesef ayva bulamiyorum. Guzel bir secim, beni ayva aramaya tesvik edecek en azindan :) Umarim bulup katilabilirim etkinlige ben de.

Ayva tatlisi haricinde de ne guzel seyler cikacak kim bilir.

Kolay gelsin. Simdiden tesekkurler.

NuR dedi ki...

Sevgili,Nurdan,
Çok güzel bilgiler vermişsin, bende ayva severlerdenim, ama boğazımda düğümlenmeyen, sulusulusu olacak.Geçen hafta markette bulduğum fene değildi, iki tanesinden tatlı yaptım, kaymak yasak olduğu için, göbeklerine dövülmüş ceviz ve taçın karışımını koydum. Aktivitende kolay gelsin.
Sevgiyle kal

Adsız dedi ki...

cok guzel bir bende ayvayi cok severim cocukken evimizin bahcesinde uc agac vardi ve kendimize ait ayva ne nar bahcelerimiz vardi encok sevdigim ayva recelidir..'
bunun html ini nerden bulucaz peki?

akçahan dedi ki...

Sevgili Nurdan; güzel bir seçim gerçekten.Bu sefer ki etkinliğe katılabilmem ümidiyle, şimdiden kolay gelsin diyorum.Hoşçakal.

YESİM dedi ki...

Günaydın Nurdan:)
Logonun koduna nerden ulaşabiliriz.

Adsız dedi ki...

Nurdan seçimin çok güzel. İnşallah sayende değişik tarifler öğreneceğiz. Sevgiler...

pınar dedi ki...

nurdan ayvayı çok severim. arkadaşımdan duyduğuma göre hamile bayanlar ayva yerse çocukları gamzeli olurmuş:) ben de pazardan almıştım bu hafta.bakalım işe yarayacak mı:)

incikboncuk dedi ki...

gamze olayını ben de duydum. Filiz bu aralar çok ayva yiyormuş. Bebişi olunca sorarız.

Doruk dedi ki...

Çook güzel bir konu, bakalım neler çıkacak. Başarılar dilerim.

hl dedi ki...

ayva sevmeyen varmı acaba...ben ayvalı tarif bek bilmiyorum belkide sade olarak yemeyi sevdiğimden arkadaşlara kolay gelsin.. banada tarifleri deneme de...

VİLDAN dedi ki...

Ayvayı yiyenler ve sevenler işbaşına..Kod için şimdiden teşekkürler..

Onur dedi ki...

Blog'unda zaman geçtikçe ne yazacağını bilemeyip,
yemek tarifleri kervanına katılan bir erkek olarak,
ilk "YE" organizasyonum olacak...
ayva ve mide bileşkesinden çok dahiyane ve yaratıcı şeyler çıkacağına eminim..
herkesin şimdiden zekasına bereket, eline damağına lezzet diliyorum...

Adsız dedi ki...

selam. bende katılmak istiyorum. mail yolladım.
http://www.blogcu.com/kartopum/
nesrin

Adsız dedi ki...

selam ben html istemiştim. yoksa resminn üzerine iki kere tıklayınca gönderdiğiniz resmi alabiliyorum. neyse ekledim bloga bakalım..

Adsız dedi ki...

banda lazim html banda yolarsaniz sevinirim..

Adsız dedi ki...

merhaba adaşım..:)
bende ye etkinliklerine katılmak istiyorum bloguma da logoyu ekleyebilirmiyim neler yapmam gerekli yardımcı olursan sevinirim sağol

incikboncuk dedi ki...

Merhaba Papatya,
Ayva etkinliğimiz 17 ocakta bitti, tarifleri blogumda bulabilirsiniz. Yeni etkinliği www.portakalagaci.com/mim sitesinden takip edebilirsiniz.
Sevgiler

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...